Zasil organizm

Selen, czyli księżycowy pierwiastek

Selen (nazwa pochodzi od greckiego słowa selen, czyli księżyc) kiedyś uznawano za pierwiastek toksyczny. Odkryto go pod koniec 19. wieku. Selen zapobiega wielu schorzeniom, a między innymi chroni nas przed rakiem oraz wolnymi rodnikami. Zapobiega chorobom serca i naczyń krwionośnych, ma wpływ na działanie hormonów tarczycy oraz dobry rozwój kości i chrząstek, zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu. Dzięki niemu układ immunologiczny człowieka działa efektywnie. Jest ważny dla mężczyzn, ponieważ wpływa na ich potencję. Jest niezbędny do regeneracji DNA, zdrowia układu odpornościowego, dba o nasze oczy, wzrok, skórę i włosy. Stosuje się go w profilaktyce łupieżu, nowotworów, astmy, zaburzeń tarczycy, trądziku, zapalenia stawów (aż 40 procent chorych czuje się lepiej dzięki stosowaniu selenu) i epilepsji.
Gdy w ludzkim organizmie powstaje niedobór tego pierwiastka, to pojawia się zaćma, zapalenie mięśni, osłabia się męska płodność, pojawiają się plamy starcze, choroby serca, dochodzi do uszkodzeń płodu.
Nadmiar selenu, jak każdego pierwiastka śladowego, prowadzi do niepożądanych objawów, takich jak czernienie paznokci oraz skóry, łysienie, wymioty, przemęczenie, uszkodzenie skóry, opuchlizna palców. Lepszemu wchłanianiu tego pierwiastka z żywności sprzyjają witaminy A i E. Dziennie powinno się spożywać 55 mikrogramów tego bezcennego pierwiastka. Osoby chorujące na nowotwory mają bardzo niewiele selenu w organizmach.
Zawartość selenu w ciele człowieka zależy od gleb w danym kraju. Niestety, w Polsce gleby są bardzo ubogie w ten pierwiastek, podobnie jak w wielu europejskich krajach. Podobnie jak w przypadku innych pierwiastków intensywne przetwarzanie żywności niszczy zawarty w produktach selen.
Bogatymi źródłami tego pierwiastka są między innymi cebula, czosnek, ziarno sezamowe, kiełki pszenicy, otręby pszenne, ziarna kukurydzy, pomidory, czerwone winogrona, żółtka jajek, grzyby, sól morska i sól kamienna, ziarna z pełnego przemiału oraz pieczywo razowe, algi, glony, wodorosty, ryby, w tym tuńczyk, śledzie oraz owoce morza: kraby, homary, langusta,krewetki oraz kalmary.

shutterstock_227027890