Szampan – alkohol na Sylwestra i inne uroczystości

Jedni spożywają go dla odwagi, drudzy dla rozluźnienia, inni z kolei, aby być gotowymi do wzniosłych uczuć. Taka jest magia szampana i zawartych w nim bąbelków, bez którego nie mogłoby się obyć żadne przyjęcie urodzinowe, wesele czy Sylwester.

Napój bogów i jego historia

Za wynalazcę szampana podaje się zakonnika z francuskiego klasztoru, z XVII wieku. Był pochłonięty informacjami na temat powtórnej fermentacji wina, w trakcie którego powstają słynne bąbelki. Niemal przez całe swoje życie udoskonalał ten proces, aby był na jak najwyższym poziomie. Jednak bezskutecznie odbywał się proces utrwalania efektu drugiej fermentacji.

Dopiero sto lat później poradziła sobie z tym Clicquot, która była wdową po producencie wina. Od tamtej pory, we Francji ruszyła masowa produkcja szampana.

Nazwa

Swoje nazewnictwo zawdzięcza Szampanii. To kraina w północno-wschodniej Francji. To z tej części czerpano najlepsze gatunki winogron, które najlepiej nadawały się do produkcji szampana. Słodki smak tego trunku to wynik dodawania w określonej fazie fermentacji cukru. A stopień słodkości zależy od klasyfikacji francuskiej.

Wyróżnia się:

  • brut, czyli bardzo wytrawne,
  • tres-sec, czyli mniej wytrawne,
  • doux – słodkie.

Obok nazwy francuskiego szampana, podaje się także stopień słodyczy oraz tego, z jakiej firmy pochodzi. Szampan marki Dom Perignon należy do najdroższych na świecie.

Im starszy, tym lepszy?

W produkcji szampana stosuje się dwie metody: klasyczną, butelkową – wówczas charakteryzuje się lepszym smakiem, bardziej szlachetnym i tym samym lepszą marką oraz masową – czyli produkcja odbywa się w specjalnie przeznaczonych do tego zbiornikach.
Jednak, tak jak się przyjęło w kwestii win, że najlepsze są te najstarsze, tak tego samego nie można powiedzieć o szampanie. Wręcz przeciwnie – najlepsze są te gatunki, które są najmłodsze. Na etykietach powinny być wyszczególnione takie informacje, jak jakość i rok dla uprawy winorośli oraz data produkcji. Trunki pochodzące z gorszych roczników nie mają adnotacji odnośnie daty na nalepce. Warto wiedzieć, że nazwa wina musującego „szampańskie” dotyczy się tylko tych, wyprodukowanych w Szampanii. Wielokrotnie miały miejsca procesy sądowe o nadużywanie nazwy szampan przez wytwórnie.

Jak pije się szampana?

Szampana nalewa się do gładkich kieliszków o stożkowatym kształcie albo w niższych, nieco cylindrycznych szkłach. Optymalna temperatura wynosi od 6 do 12 stopni Celsjusza. Dlatego tak często można było spotkać sytuację, w której kelner podawał ten trunek w specjalnym kubełku, wypełnionym lodem. Szampan jest jednym z najlepszych alkoholi na wszelkiego rodzaju przyjęcia i uroczystości. Świetnie komponuje się z kawiorem i wędzonym łososiem – wówczas nabiera bardzo ekskluzywnego charakteru.

Jako, że w jego składzie są bąbelki dwutlenku węgla, bardzo szybko może wprawić w stan upojenia alkoholowego. Sam w sobie jest bardzo szlachetnym trunkiem, dlatego bardzo rzadko jest mieszany z jakimikolwiek innymi napojami, jak na przykład z sokami czy mocniejszymi alkoholami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *