Najlepszy wózek kelnerski

Branża gastronomiczna wymaga szczególnych rygorów higienicznych, co wpływa na wybór sprzętu gastronomicznego, jaki używany jest w restauracjach, barach szybkiej obsługi, knajpach gastronomicznych. Właściwościami oddziałującymi na wybór owego wózka kelnerskiego do obsługi lokalu jest głównie materiał, z którego pozostały gotowe. Do pracy przy żywności zachwala się wózki kelnerskie wykonane ze stali nierdzewnej. Stal szlachetna dostarcza najwyższy poziom higieny, a ponadto zabezpiecza wózki przed korozją.

Mebel wyróżnia się odpornością na kurz jak również zawilgocenie. Fabrykanci wózków kelnerskich przyznają, że te zrobione ze stali nierdzewnej są znacznie droższe, jednak biorąc pod uwagę ich żywotność, jest ona w efekcie ekonomicznym rozwiązaniem. Wózki kelnerskie do obsługi placówek z sektora spożywczego muszą być też dostosowane do pracy w warunkach chłodniczych, nawet do temperatury -35°C. Wybierając wózek do obsługi restauracji, powinniśmy odpowiedzieć na pytanie, czy sprzęt będzie posługiwał do transportu czy trzymania artykułów na regałach. Przy wyborze wózka powinniśmy kierować się jego popularnością, jakością produktów oraz liczbą punktów serwisowych. Dobra rozwinięta sieć oddziałów a także punktów serwisowych zapewnia, że w wypadku jakiegoś uszkodzenia, pomoc przybędzie możliwie jak najszybciej.

Ważne jest również zapewnienie specjalistycznego doradztwa na etapie wyboru wózków do danej placówki. Wózki powinny być nie tylko dobrane optymalnie pod względem kosztów, ale również bezpieczeństwa oraz wygody pracy. Niestety często jest tak, iż użytkownicy próbują samodzielnie wybrać prawidłowy, opierając się na własnym doświadczeniu bądź intuicji. W efekcie może wydawać się, iż zakupiony wózek jest źle wyselekcjonowany do specyfiki pracy a także nie spełnia swojego zadania. Innym, poważnym błędem jest niesprawdzenie gabarytów pojazdu. Dzieje się, że wózek okazuje się zbytnio szeroki i nie mieści się w korytarzu na zapleczu. Poniektórzy usiłują oszczędzać i wybierają wózki ze stali konstrukcyjnej. Trzeba jednak pamiętać, że jest to niezgodne z przesłankami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Na dodatek, takowego gatunku inwestycja jest tylko pozornie oszczędna.

Wózki prosperujące przy żywności są narażone, każdego dnia na postępowanie kwasów, wilgoci, chemikaliów. Kiedy do tego dojdą obtarcia lakieru jak również zaniedbania podyktowane niewłaściwą obsługą a także pielęgnacją, to sprzęty w błyskawicznym tempie pozostaną wymienione, bo nie będzie już z nich żadnego pożytku. Wózki kelnerskie przynależą do podstawowego wyposażenia profesjonalnych kuchni w obiektach zbiorowego żywienia. Wózki w bardzo dużej mierze ułatwiają oraz przyspieszają pracę personelu restauracyjnego, a dzięki zwyczajnej i solidnej strukturze mamy pewność, iż będziemy się nimi zachwycać przez wiele lat.