Jak gotować jaja

Kup jajowar

Jajowar jest urządzeniem przydatnym. Nie każe gospodarstwo domowe jest w niego wyposażone, ale w każdym takie urządzenie byłoby przydatne i sprawdziłoby się z całą pewnością. Są to urządzenia dobrej jakości, pomocne w każdym gospodarstwie domowym. Potrawy z jajek dostarczają aminokwasów oraz witamin. Jajka można przyrządzić tak, jak tylko chcemy: gotować je na twardo, przyrządzać na miękko, przyrządzić jajka smażone, w koszulkach, w formie jajecznicy. Gotowanie jajek w garnku i pilnowanie czasu jest kłopotliwe. Gotowanie jajek w jajowarze jest o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Z tego powodu konsumenci lubiący jajka chętnie kupują jajowary. Szczególnie, że są one niedrogie oraz łatwe w obsłudze. Zakup jajowara jest znakomitą decyzją konsumencką.

Jak zbudowany jest jajowar?

Jajowar ma kilka elementów. Składa się z wkładu na jajka, pokrywy, pojemnika z miarką oraz igły. Jajka przekłuwa się, aby nie pękały podczas gotowania. Woda w miseczce jest podgrzewana i paruje. W urządzeniu powstaje rodzaj łaźni parowej. Jajka najpierw twardnieją. Później woda wyparowuje i urządzenie się wyłącza, a jajka są gotowe do spożycia. W jajowarze najczęściej gotuje się od trzech do siedmiu jajek, pojawiły się na rynku urządzenia do gotowania ośmiu jajek. Można jednak spotkać jajowary, w których gotuje się tylko jedno jajko. Są one odpowiednie dla gospodarstwa singla, który jada niewiele jajek, dużej rodzinie jednak się nie przyda. Jajowary mają od 150 do 400 Watów, co jest całkiem sporą mocą. Jajowar wyposażony jest w specjalny pojemnik mający podziałkę ze słowami: na miękko, średniotwardo oraz twardo. Biorąc pod uwagę ilość jaj napełniamy pojemnik do określonej podziałki i dodajemy wodę do miski grzewczej jajowaru. Jest to ważne, ponieważ w ten sposób określamy sposób przyrządzenia jajek.

Kilka praktycznych informacji o jajowarach

Ile kosztują jajowary? Nie są to urządzenia drogie – ich ceny wahają się od 30 do 200 złotych. Można zatem sobie na nie spokojnie pozwolić. Jajowary mają automatyczny wyłącznik, zatem nawet zapominalscy nie spalą sobie tym urządzeniem mieszkania, bo wyłączy się ono samoczynnie po pewnym czasie. Jajowary mogą mieć wskaźniki mechaniczne lub elektryczne. Jajowary są plastikowe, ale mogą mieć pokrywę ze stali nierdzewnej lub plastikowej. Ta pierwsza jest wytrzymała, druga łatwiej pęka oraz niszczy się. Zakończenie przygotowania jajek oznajmia specjalny sygnał dźwiękowy. Nie trzeba wsłuchiwać się w pracę urządzenia, wystarczy poczekać na gwizd lub dzwonienie.
Podsumowując, jajowar pozwala każdorazowo mieć jajka o takim poziomie twardości, jaki jest pożądany. Jajka nie pękają podczas gotowania, dzięki igle, która nakłuwa jajka przed gotowaniem. Z uwagi na niewielkie rozmiary jajowarów nadają się one do zabrania w podróż i używania ich podczas letniego lub weekendowego wypoczynku. Jest to często praktykowane rozwiązanie, szczególnie w przypadku podróżowania samochodem, a nie pociągiem. Z zwykłym garnku jajka nieraz pękają, czasami się biją, a gdy nie sprawdzimy czasu ich przyrządzania możemy mieć jajka na twardo zamiast wymarzonych jajek na miękko. Zachęcamy do takiego zakupu, niedrogiego, a niezwykle praktycznego. Jajowary są małe, mieszczą się z łatwością w kuchennej szafce, pozwalają na przyrządzanie wymarzonego śniadania w postaci smacznych i zdrowych jajek. Czyszczenie jajowarów nie jest problemem, zatem warto to właśnie urządzenie zakupić. Unikniemy czyszczenia garnków poplamionych przez rozbite jajka i wielu kłopotów z tym związanych. Jajowar nie pozwala na rozbicie się i pękanie jaj, oferuje idealnie gładkie jajka.